Превенција болести зависности

Да је превенција најважнији фактор у спречавању болести зависности уверила нас је Јасна Драгојловић, виша медицинска сестра у саветовалишту Дома здравља из Краљева, која је едуковала све присутне на предавању у петак, 6. 12. 2019. године у Дому културе.

Три порока са којима се деца сусрећу још у основној школи су коцка, дрога и алкохол. Лака доступност и погрешна уверења о њима најчешћи су разлози због којих млади постају зависници. Поред тога што мења функције мозга, употреба супстанци доводи до предозирања, тровања алкохолом и других тешких последица. Није баш лако препознати овај проблем. Да би се зависност спречила, потребно је што пре потражити стручну помоћ. Међутим, статистике показују да од првог контакта са дрогом, па до јављања за помоћ најчешће прође више од деценије. Зато се намеће потреба за континуираним едукацијама и превентивним активностима.

За успешно лечење најважнија је подршка породице. Када родитељи преузму активну улогу, договарају се са терапеутом и прате план опоравка, већа је вероватноћа да је зависник на правом путу опоравка. Међутим, иако шансе за излечење постоје, увек се препоручује никада не почети употребу било које супстанце.

Scroll to Top