КУД Студеница

Културно – уметничко друштво „Студеница“ из Ушћа основано је 1948. године, од када успешно делује на окупљању младих, развијању склоности ка игри и песми, а пре свега на афирмацији традиционалних културних вредности како свог места и народа, тако и других народа који живе на овим просторима.

Фолклорна секција друштва данас броји преко 160 чланова свих узраста. Највећи број чланова чине деца и омладина. Основна тежња кроз целокупан рад јесте упућивање младих у важност рада, учења, неговања културе, вере и традиције. Квалитет програма темељи се на кореографијама признатих стручњака из ове области, а изграђује се великим бројем чланова и константним подмлађивањем.

Игре и песме које се налазе у извођачком репертоару КУД-а „Студеница“ узете су са аутентичних предела наше домовине и на најбољи начин представљају и рефлектују духовност и велико културно наслеђе народа који вековима живе на овим просторима. Друштво на свом репертоару има постављених 14 кореографија, а иза себе мноштво наступа и гостовања у Немачкој, Грчкој, Бугарској, Швајцарској, Португалији, Турској, Француској, Италији, Пољској, као и на свим просторима бивше Југославије. Посебно смо поносни на игре и песме из студеничког краја, које су незаобилазни део нашег репертоара, а и на оркестар који прати све наше песме и игре.

Scroll to Top