Самопреглед дојки – када и како

Пројектом „Важно је да си здрав“ подржаном од стране Министарства за демографију и популациону политику, Дом културе „Студеница“ Ушће реализовао је предавања на занимљиве теме везане за здравље становника. Прва тема је „Самопреглед  дојки – када и како“, имајући у виду да је самопреглед  дојки веома значајна метода превенције развоја карцинома дојке.

Предавања је одржала др Мирјана Крчевинац, специјалиста опште медицине. Прво је одржано у просторијама издвојеног одељења наше библиотеке у Студеници у среду, 13. 11. 2019. године, а друго у петак, 13. 12. 2019. године у малој сали Дома културе. Присуствовале су особе женског пола разних узраста и научиле како и када да обављају самопрегледе, с обзиром на то да, како је рекла докторка: „Ваше дојке нико не познаје боље од вас самих“. Нагласила је да је самопреглед  дојки ефикасан искључиво у комбинацији са редовним ултразвучним или мамографским прегледима.

Циљ овог предавања је подизање свести код жена свих узраста, како би се болест искључила или открила у најранијем стадијуму, када је проценат излечења већи, а број компликација мањи.

Scroll to Top