Правилна исхрана деце школског узраста

Резултати систематских прегледа ученика основних и средњих школа у последњих неколико година показују да је све већи број гојазне, а све мањи број нормално ухрањене деце.

Разлог је исхрана базирана на брзој храни, белом и лиснатом пециву, чипсу, разним грицкалицама, газираном пићу, слаткишима, нередовни оброци и недовољна физичка активност. Таква неправина исхрана доводи код деце до појаве гојазности, дијабетеса, високог притиска, до повећања масноћа у крви, деформитета кичме, анемије, недостатка калцијума, рахитиса и неотпорности организма.

Др Наташа Миленковић, начелница педијатријске службе одржала је предавање на ову тему у нашем Дому у петак, 6. 12. 2019. године. Наглашава је да је правилна исхрана навика која се стиче у породици, те да родитељи увек имају на уму да их деца опонашају у свему, па и у исхрани.

Деца школског узраста требало би да имају пет оброка дневно, подељена на три главна (доручак, ручак и вечера) и две ужине. „Најбоље решење је да деца носе припремљену ужину од куће. При спремању ужине треба послушати жељу деце  и спремити им оно што они воле да једу. Укусан, а здрав сендвич се спрема брзо. Интегрална кифла се намаже маслацем, дода се комад сира или шунке, лист купуса или зелене салате, парче паприке или парадајза. Уз сендвич треба спремити сок или јогурт и неко воће“, савет је наше докторке Наташе.

Циљ овог предавања је едукација деце, али и родитеља о важности здраве исхране у  периоду одрастања.

Scroll to Top