Ушће мирисало на јорговане

У недељу, 26. 5. 2024. године одржана је једанаеста смотра дечјих фолклорних ансамбала „Кад замиришу јорговани“. На смотри је учествовало двадесет друштава из десет општина, са више од шест стотина деце извођача.

Од школе „Милун Ивановић“ до Дома културе „Студеница“  организован је свечани дефиле, у коме су уживали и учесници, али и сви становници и пролазници у Ушћу. Испред  Дома су заиграли велико заједничко коло и тиме показали своја умећа, иако неки тек уче своја прва кола. У Великој сали Дома културе одржан је заједнички концерт свих учесника који је трајао више од два сата и на коме је свако друштво извело по једну кореографију. По завршетку концерта сви учесници су добили магнетић – успомену са овогодишње смотре. Неколико друштава обишло је Манастир Студеницу, а сви су се задовољни вратили својим кућама уз обећање да ћемо се видети и догодине.

Смотром „Кад замиришу јорговани“ Дом културе на симболичан начин чува легенду о француској принцези, касније српској краљици Јелени Анжујској, у чију је част њен супруг краљ Стефан Урош I  стрме литице долине Ибра засадио мирисним јоргованом, како би је предео донекле подсећао на родну Провансу. Кроз те цветне и мирисне литице које су јој пожелеле добродошлицу ми пролазимо свакога дана, а у народу су остале познате као „Долина јоргована“.

Scroll to Top