„Кад замиришу јорговани“ једанаести пут у Ушћу

Смотра дечијег фолкора, названа „Кад замиришу јорговани“ чува предање о великој љубави Уроша I Немањића и француске принцезе Јелене Анжујске. У нашем крају готово да нема куће која нема бар једно дрво јоргована. Обично цвета после Васкрса, а неки тврде да су то најмириснији и најлепши цветови на свету.

Вођени том симболиком, на нашој смотри окупићемо више од пет стотина најмлађих и најлепших чувара народне традиције. Угостићемо ансамбле са којима остварујемо дугогодишњу сарадњу и на чијим смотрама учествују и чланови нашег КУД-а. Да бисмо то остварили, поштовали смо календар манифестација наших пријатеља, а захваљујући сарадњи са ОШ „Милун Ивановић“ и школски календар, па датум одржавања не преклапамо са датумима смотри других ансамбала, али ни са школским екскурзијама, те се ове године наша смотра одржава нешто касније.

У заједничком дефилеу свих учесника мештани и посетиоци Ушћа видеће раскошне народне ношње, а на концерту песме и игре из разних крајева наше земље. Циљ нам је да од заборава сачувамо све оно чему су наш наши преци научили и да с поносом покажемо другима оно што знамо.

Ово је уједно и прилика да се деца упознају са разним ношњама и кореографијама, али и да стекну нова познанства.

 

Scroll to Top