Pravilna ishrana dece školskog uzrasta

Rezultati sistematskih pregleda učenika osnovnih i srednjih škola u poslednjih nekoliko godina pokazuju da je sve veći broj gojazne, a sve manji broj normalno uhranjene dece.

Razlog je ishrana bazirana na brzoj hrani, belom i lisnatom pecivu, čipsu, raznim grickalicama, gaziranom piću, slatkišima, neredovni obroci i nedovoljna fizička aktivnost. Takva nepravina ishrana dovodi kod dece do pojave gojaznosti, dijabetesa, visokog pritiska, do povećanja masnoća u krvi, deformiteta kičme, anemije, nedostatka kalcijuma, rahitisa i neotpornosti organizma.

Dr Nataša Milenković, načelnica pedijatrijske službe održala je predavanje na ovu temu u našem Domu u petak, 6. 12. 2019. godine. Naglašava je da je pravilna ishrana navika koja se stiče u porodici, te da roditelji uvek imaju na umu da ih deca oponašaju u svemu, pa i u ishrani.

Deca školskog uzrasta trebalo bi da imaju pet obroka dnevno, podeljena na tri glavna (doručak, ručak i večera) i dve užine. „Najbolje rešenje je da deca nose pripremljenu užinu od kuće. Pri spremanju užine treba poslušati želju dece  i spremiti im ono što oni vole da jedu. Ukusan, a zdrav sendvič se sprema brzo. Integralna kifla se namaže maslacem, doda se komad sira ili šunke, list kupusa ili zelene salate, parče paprike ili paradajza. Uz sendvič treba spremiti sok ili jogurt i neko voće“, savet je naše doktorke Nataše.

Cilj ovog predavanja je edukacija dece, ali i roditelja o važnosti zdrave ishrane u  periodu odrastanja.

Scroll to Top