Лепше је кад нас је више

Под слоганом „Лепше је кад нас је више“, Дом културе „Студеница“ наставља реализацију пројекта „Важно је да си здрав“, подржаног од стране Министарства за демографију и популациону политику.

У уторак, 17. 12. 2019. године предавање о важности редовних гинеколошких прегледа одржале су докторке Вера Славковић и Јелена Ранитовић, обе специјалисти гинекологије.

„Колико често треба ићи на гинеколошке прегледе?“, „Шта се све може открити Папаниколау тестом?“, „Да ли је свака промена потенцијални карцином?“, само су нека од питања жена присутних на предавању. Многе жене не знају довољно о карциному грлића материце. Већина није посетила гинеколога више од три године, јер мисле да немају никаквних проблема.

Докторка Вера је објаснила како изгледа гинеколошки преглед и колико је он важан за здравље жене. Такође је објаснила да је Папаниколаутест једна потпуно безболна метода, а може да укаже на промене које су, ако се на време открију, излечиве.

Како се лече промене на грлићу, како изгледа конизација и хистероктомија објашњавала нам је докторка Јелена.

Докторке су позвале присутне жене да редовно долазе на прегледе, јер је гинеколог тај који ће увек да помогне у отклањању свих стрепњи и недоумица.

Scroll to Top