КУД „Студеница“ на „Вечери фолклора поред Требишњице“

На позив Ансамбла националних игара „Јован Дучић“ из Требиња, КУД „Студеница“ учествовао је на Десетој смотри фолклора „Вечери фолклора поред Требишњице“, која се одржала у петак и суботу, 23. и 24. јуна 2023. године. Са нашим КУД-ом на пут је кренуо и Милош Милишић, помоћник градоначелника за културу.

Чланови КУД-а „Студеница“ у Требиње су стигли у петак у јутарњим сатима. Смештени су у хотел и добили слободно време за одмор и забаву, а представници су у 12 часова имали заказан пријем код градоначелника града Требиња, господина Мирка Ћурића.

У 19 часова кренуо је дефиле улицама Требиња, од хотела „Леотар“, па све до хотела „Патани“, у чијој башти је и организован заједнички концерт учесника. Прво вече је било ревијалног карактера, а ветерани нашег КУД-а представили су се публици сплетом игара из Србије и награђени су громогласним аплаузом. Оно што је овој вечери дало посебну чар су гостујућа друштва из Пољске и Бугарске, па је публика имала прилику да се упозна са несвакидашњим играма и ношњом.

Друго вече фестивала било је такмичарског типа. Дефиле учесника је прошао градом, а онда је испред хотела „Платани“ заиграно велико коло у коме су учествовали сви који наступају, али и грађани и посетиоци Требиња који се дошли да уживају у концерту. Наш први ансамбл представио Играма из Горњег Пореча. Наступ је био веома запажен, чак се тражило и играње на бис.

По завршетку концерта уследила је додела награда у разним категоријама. Оркестру нашег КУД-а припало је треће место у категорији најбољих оркестара фестивала.

Након тога, заједничко дружење свих учесника, такозвано другарско вече, настављено је у ресторану „Афродита“. То је уједно била прилика да се представници друштава боље упознају и планирају заједничке наступе.

У недељу после доручка чланови КУД-а кренули су за Ушће и уз успутна задржавања стигли у Ушће око поноћи.

Scroll to Top